kategorije i smb

Friday 10 January 2014

Mango on-line store drama

aka that is one damn fine coat you are wearing

Opis moga (prvog) iskustva s Mango on-line trgovinom, a razlozi pisanja su informiranje i razmjena iskustva, jer smatram da postova/članaka na ove prirode nedostaje na hrvatskom jeziku (znam da meni je).
To whom this may concern. This is going to be mostly written on Croatian language, because there is plethora of posts written in English on this topic.

b
UVOD - osnovne činjenice 
Dakle, Mango on-line store za Hrvatsku postoji već neko vrijeme (mislim godinu i pol, ispravite me ako griješim), no ovo je bilo moje prvo iskustvo s njime i naručivanjem odjeće preko web-shopa. Ako ne računam skidanje albuma i knjiga (da, u zamjenu za novac), prvo iskustvo s naručivanjem i kupovinom fizičke, opipljive stvari.
Basic facts. This was my first on-line buying experience, not considering download of the albums or books.
b
ZAPLET - ostale činjenice
Kaput sam "zapikirala" u Mangu u Ilici prije barem mjesec dana, ali mi veličina nije odgovarala i mislim da je čak imao neku grešku. Kako nisam iz Zagreba, krstarenje svim njihovim trgovinama nije bila opcija. Na kraju sam potpuno zaboravila na njega (tu i tamo imam pamćenje zlatne ribice). No, dobivam njihove newslettere, pa kada me prije 3 tjedna Mango obavijestio da planira sniženje 50%, rekoh "Idemo kupit kaput preko neta!". Ja, jedna jako čudna kombinacija impulzivno-pažljivog planera, kakva jesam, otišla sam na stranicu, vidjela da: 
A) kaput nije snižen 50, nego 53%;
B) ima mog broja (imam još jedan njihov kaput pa znam koji mi treba)
    ulogirala se i proceeded to checkout. Kupovina ovog kaputa je trajala manje od minute i ovo je vjerojatno najbrža i najjednostavnija moja kupovina ikada, ičega. Ubrzo mi je došao mail da je moja narudžba primljena i da će me obavijestiti kada će krenuti na svoj put prema meni. To je bio 27. prosinac prošle godine.
Seen coat in a store, but not in my size. When I got Mango newsletter about sales decided to buy the coat. Buying experience was easy, simple and fast.
b
KULMINACIJA - ili kako se najefikasnije izluditi
Sada dolazi na red onaj pažljivi planer koji se osjetio zanemaren u prošlom djelu priče. Za dva dana je došao mail u kojem me obavještavaju da mi je paket pripremljen i da će sutra biti otpremljen. Također, da njegov put mogu pratiti na Mangovoj stranici kada kliknem na ORDERS pa na TRACKING.
Mango page "Orders"
Naravno, svaki dan sam gledala gdje je. To mi je zapravo bilo poprilično zabavno (posebno relacija Milano-Bologna-Hrvatski Leskovac), no paket nije nikako stizao. Ne znam, otkuda mi ta ideja i računica, ali ja sam mislila da će on meni doći prije nove godine. Iako je na Eary delivery pisalo 7. siječnja, a Scheduled delivery 8. siječnja. Kako rekoh, moje prvo iskustvo s on-line shoppingom, bez detaljnog informiranja i guglanja. A onda sam počela guglati i čitati horor-priče i uplašila samu sebe do te mjere da sam jedva spavala tih dana. Uvjerila sam samu sebe da će imati neku grešku/biti premali/faliti će mu gumbi/ispasti iz kutije i ja ću ga morati vraćati natrag u Španjolsku (jer iz Barcelone šalju stvari). Dobro, ako bi ispao iz kutije ne znam što bi vraćala, ali nije bitno.

Ovako je to izgleda nekako:
UPS Shipment progres

Nakon toga sam otišla na na forum.hr, počela čitati postove od prošle godine (nisam vidjela da su od prošle godine!), momentalno zaboravila da smo ušli u EU i da nema carine ni ikakvih drugih dodatnih troškova. To je sada već bio 6. siječnja i (pogledajte gore) paket je Last seen tri dana prije u Hrvatskom Leskovcu. Sutradan sam čak otišla u skladište Overseasa (koji je zastupnik UPS-a za Hrvatsku) u svom gradu, na što su mi likovi rekli da su možda vidjeli taj paket ujutro i da će vjerojatno i doći taj dan.
Started to read horror stories which drove me crazy. Slept only 4 hours a day.
b
PREOKRET - Mikel
I zbilja, pet minuta do pet popodne (to im je kraj radnog vremena) veliki kamion Overseasa se zaustavio na mom prilazu. Trebam li reći da sam pogledavala kroz prozor svakih pet minuta (čitaj dvije) već dva (čitaj tri) sata? Ne. Veoma zgodan gospodin Mikel je došao u Mangovoj kutiji (koja je već pronašla svoju novu funkciju), u zaštitnoj vrećici, s kvačicama na kragni (da ne povjerujueš), s vješalicom sa zaštitnom spužvom i onim prekrasnim mirisom posve nove stvari. Kaput je bio u apsolutno savršenom stanju i ja sam te večeri spavala kao malo dijete. Prvi put u nakon tjedan dana.
Coat came in a perfect condition, in sealed bag, with little pegs on collar (yeah), hanger and beautiful unworn-brand-new thing smell. Something like new car smell, but way better. Clocked 9 hours that night. In my world that is coma.
b
RASPLET
Koji bi bio moj zaključak? Pa, prvenstveno, više ću vjerovati onoj impulzivnoj polovici jer me onaj promišljeni planer dovede u neuroze i nebuloze. Drugo, ozbiljno razmišljam o mogućnosti da odsada Mangovu odjeću kupujem isključivo internetom. Ok, naravno da ću pogledati i probati stvar uživo ako ću biti u prilici i svjesna sam da je ovo možda bio samo slučaj, ali logika mi govori da bi prije moglo biti pravilo. Treće, više nikada, nikada neću naručivati nešto kada je u blizini toliko neradnih, potencijalno neradnih i dana sa skraćenim radnim vremenom. Jer, kada sam na kraju sve zbrojila i oduzela, Mikel mi je došao za 5-6 radnih dana što je kada uzmem u obzir da je rasprodaja i gdje živim posve prihvatljivo. Osim toga, vrijedilo je. Previše isprobana odjeća i gužva u trgovini će me uvijek uvjeriti da sam u pravu.
Conclusions and resolutions ('cause it is a new year after all).
First. Seriously considering an idea to buy Mango clothes only on-line. Surely, I will look and maybe try it on in a brick store if there is a chance. Also, I am aware that it might be exception, bit I am pretty sure that this absolutely perfect state of my coat is a rule.
Second. Never ever, ever, ever, ever will I buy something on-line when there is so many holidays near ordering date. In the end coat came to my doorstep in six working days which is understandable amount of time when you consider that it is a sales time. Beside, it is written on their web-page.

Pitanja? Questions?

b, Dora

12 comments:

  1. Bok, procitala sam tvoju pricu! Takoder sam prije 4 dana narucila u Manga on-line store. Uredno svaki dan pogledavam kad ce se promjeniti status posiljke. Jos uvijek pise being prepared! Pocela sam sumljati da mozda i nece doci.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bok!
      Prvo da te umirim. =)
      Doći će sigurno i kada ga otpakiraš, i vidiš da je uredno spremljen/o, zapakiran/o i da ima onaj miris nove stvari (koju nitko nije probavao), vidjeti ćeš da se isplati čekati. Zaista sam svoju novogodišnju odluku provela u djelo i od tada sam još 3 puta naručila i svaku put je sve došlo u apsolutno savršenom stanju.

      Drugo.
      Naručila si kada su imali ovo vikend sniženje, zar ne? 48 sati je trajalo ili tako nešto? Stvar ti je u tome da im je stranica "pala" odmah prvi dan pa im je, pretpostavljam, bio kaos u centru. Inače kada god imaju takve akcije onda uvijek dulje čekaš, tj. dulje traje taj 'being prepared' period. Prema mojem iskustvu shoppinga kod njih mislim da bi ti sutra trebao krenuti, a možda još večeras biti 'shippan' i negdje oko srijede ti doći na kućna vrata.

      Dora

      Delete
    2. Hvala ti najljepsa! Malo mi je lakse sad. Nadam se da ce doci iduci tjedan. Pozz😊

      Delete
  2. Bok! Citam tvoju pricu i ne vjerujem. Nalazim se u slicnoj situaciji jer moj paket jos nije dosao i vec 5 dana pise da je u pripremi. Neznam sto da mislim? Da li da se brinem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oprosti, tek sada mi se pojavila notifikacija za komentar. =(

      Uglavnom, ista stvar kao i za prethodni komentar. Budi bez brige. Stići će, malo duže će mu trebati, ali stići će! =)

      Čitajući komentare korisnika na njihovoj Facebook stranici, vidim da im je služba za korisnike potpuno zakazala. Trebali su svima koji su naručili poslati mail da će paketi kasniti, čak i ako ne znaju datum shippinga, barem da pokažu da im je stalo do svojih kupaca. =(

      Delete
  3. Kako ide placanje?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oprosti, malo puno kasnim s odgovorom! =(
      Ja plaćam s VISAma i jako sam zadovoljna jer je zaista jednostavno!

      Proces ide ovako nekako:
      1. moraš se registrirati na stranici, ako već jesi, tada se moraš ulogirati prije nego u košaricu ubacuješ stvari,
      2. kada si odabrao/odabrala sve što želiš, ideš na CHECKOUT,
      3. tada ti se otvori ekran u kojem vidiš pregled svega što naručuješ: artikle, količinu, cijenu, boje itd., tu također možeš odabrati koji tip dostave želiš (ja uvijek idem na home delivery), ispod toga je tvoja adresa (lijevo) i adresa na koju želiš dostavu (desno)
      4. sada dolazimo do samog plaćanja (meni su na tom ekranu već spremljeni podaci o karticama pa samo biram s kojom želim plaćati), ako prvi put plaćaš, tada klikneš na ADD CARD OR... i upišeš broj kartice, svoje ime (ili vlasnika kartice ^^), datum kada istječe i CVC (to je troznamenkasti broj sa stražnje strane kartice)
      5. nakon toga klikneš na CONFIRM PAYMENT i to je to.

      Želim ti sretnu kupovinu i što kraće čekanje na lijepe stvari! =)

      Delete
    2. Zdravo, da li se moze placati pouzecem?

      Delete
    3. Bok!
      Ja nisam nikada plaćala pouzećem, ali čini mi se da može. Koliko vidim prema sučelju za plaćanje, razlika bi bila da u Payment Methods, umjesto kartice, odabereš opciju Cash on Delivery. Kako to dalje ide, zaista ne znam.

      Delete
  4. Prolazila sam kroz iste faze...Cijeli dan ostala kod kuće u radosnom očekivanju...Ništa,za sada.
    Svidio mi se tvoj stil pisanja i mislim da bi ga trebala "ublogirati".
    U svakom slučaju,nasmijala si me do suza,a nešto sam i saznala.IGZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti od srca, drago mi je da sam te nasmijala!
      Nadam se da će čekanje što kraće trajati. =)

      Delete

Thank you for stopping by and reading my blog.
Feel free to leave a comment, opinion or advice.
Izidora