Monday, 26 June 2017

Kako napisati životopis?

Kako napisati životopis
Životopis ili CV (curriculum vitae) je najvažniji dokument kod prijave za posao. Osim stranačke članske iskaznice. Šalim se. Nekad ni to ne pomaže. No imali vi vezu, adekvatnu iskaznicu za adekvatne političke prilike ili ne, nekakav životopis morate znati sastaviti, jer ga kadrovska mora imati u bazi podataka zaposlenika. S obzirom na poprilično visok response rate od poslodavaca kojima sam slala životopis i koji su rezultirali pozivom na testiranje (potvrdila psihologinja koja radi u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje), utvaram si da znam napisati dobar životopis. Biti će da nemam posao jer nemam nikakvu stranačku iskaznicu. :/

Općenita pravila

1. životopis se šalje (može slati) u Europass formatu u ovim slučajevima:
a. kada ga tekst natječaja izričito traži
b. kod prijave u državne institucije

2. maksimalna dužina smije biti dvije (2) stranice, i to ako se traži u tekstu natječaja detaljan životopis ili šaljete otvorenu molbu, u svim ostalim slučajevima sasvim je dovoljna jedna stranica

3. životopis (dužina, oblik, podaci, jezik) se prilagođava mjestu na koje se javljate

4. ako životopis sadrži neke posebne znakove ili slike, poželjno je spremiti ga u .pdf formatu i tako ga slati, jer će u tome slučaju osobi koja ga čita stići 100% točno u onom obliku u kojem ste ga zamislili

5. zaposlenje i/ili obrazovanje/sudjelovanje u projektima se pišu obrnutim redoslijedom kako su se dogodili, odnosno, zadnje zaposlenje treba biti na vrhu popisa

6. čini se očitim, ali najvažnije u životopisu su kontakt podaci, konkretno broj telefona i/ili e-mail adresa, sve ostalo se može skratiti ili izbaciti

Krenimo detaljnije.

Europass je standardizirani format životopisa, te se traži za mjesta gdje osobe koje rade u Ljudskim resursima/kadrovskoj/HR-u ne žele ili nemaju vremena po životopisu tražiti gdje se nalaze i koje su vaše vještine, obrazovanje i radno iskustvo te na koji način ste ih vi prikazali. Zato je prikladan kada se javljate na pripravništva izvan RH, institucije EU ili na slična mjesta. Slično je i kod prijave u državne institucije (državne firme, jel), jer ionako morate priložiti potvrdu o podacima evidentiranim u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja zapravo ima ulogu životopisa u prijavi. U svim ostalim slučajevima, bolje se sam sastavljati i oblikovati životopis jer on je na neki način odraz vaše osobnosti i vaših karakteristika.

Radna mjesta (ili mjesto) i obrazovanje se mora nalaziti u životopisu, ali količinu i koje podatke ćete napisati prvenstveno ovise o mjestu na koje se prijavljujete. Npr. ako se javljate za posao community managera, vještina koju biste trebali napisati (i imati, jasno) je poznavanje Facebook Insights alata, s druge strane taj podatak, ako se javljate za posao stručnog suradnika u Odjelu za financije i proračun nema pretjeranu važnost. Također, sam izgled životopisa nije loše prilagođavati mjestu na koje se javljate. Tako, ako se javljate u firmu gdje se nose odijela, i vaš životopis bi trebao biti formalniji. Tu vam boje nisu prijatelji, držite se klasike i black&white forme. Ako je firma opuštenija, može i vaš životopis biti malo odmaknut i vizualno atraktivniji, ali ne smije izazivati epileptične napade i/ili flashbackove na zadnji psihodelični party na kojem je njegov čitač bila/bio. Izbjegavajte podloge jer kada se životopis printa (a najčešće se printa), može se dogoditi da bude nečitljiv. Isto vrijedi za fontove: Times New Roman, Arial, Verdana, Calibri, Segoe UI su vaši prijatelji, ako se osjećate posebno funky može proći Candara. Comic Sans ne koristite nikada, nigdje, nikako općenito. Iznimka od svih pravila su grafički životopisi, koji imaju svoja vlastita pravila. Ali ekipa koja ih sastavlja i koji su u toj branši, vjerojatno imaju i vlastiti font i grafički izričaj, pa im moji savjeti (o izgledu) vjerojatno i ne trebaju.

Što se tiče informacija koje životopis treba sadržavati to su:
 • OSNOVNE/OSOBNE INFORMACIJE
Obavezno ime i prezime, broj telefona/mobitela, e-mail adresa
Opcionalno: adresa prebivališta/boravišta, datum i mjesto rođenja.
Ako imate puno podataka koje želite i/ili možete napisati, te informacije možete staviti u zaglavlje ili podnožje, kako biste uštedjeli na prostoru. Ako nemate, onda taj dio stavite u poseban odjeljak na početku životopisa. U svakome slučaju mail adresa neka bude samo jedna i neka bude u obliku ime.prezime@domena.com, nikako ne s nadimcima tipa insta.mala@domena.com i slično. Adresu i datum rođenja nije pretjerano važno napisati u životopisu, pa tako, ako imate mjesta ili ako se baš traži u natječaju, napišite, ako ne, nema potrebe.
 • OBRAZOVANJE
Ako navodite srednju školu, napišite njen pun naziv i smjer, ako postoji, posebno ako se radi o strukovnoj školi. Ako ste završili neki stupanj fakulteta, napišite njegov pun naziv i smjer, ako stupanj ima smjer (npr. Poslovna ekonomija na preddiplomskom EFZG-u). Naravno i koji stupanj ste završili, odnosno jeste li prvostupnik ili magistar ili doktor. Osnovnu školu izostavite u svakome slučaju. Nije potrebno pisati adrese obrazovnih ustanova, dovoljan je grad. Ako imate dosta neformalnog obrazovanja, seminara, tečajeva i edukacija, stavite ih u poseban odjeljak. Naravno, ne trebate ih navesti sve, nego ih prilagođavate natječaju na koji se javljate. Također i njih navodite obrnutim redoslijedom od njihova nastanka.
 • RADNO ISKUSTVO
Vrijede ista pravila kao i za obrazovanje. Navodite mjesec i godinu početka rada na određenom mjestu, naziv institucije/kompanije, vaše radno mjesto/uloga, te ako ima mjesta (ili se radi o detaljnom životopisu) koja su bila vaša zaduženja. Također sve obrnutim redoslijedom od njihova nastanka. Ako ste na radnom mjestu imali neka velika dostignuća ili rukovodili velikim brojem ljudi, radije te brojke sačuvajte za molbu ili #fingerscrossed intervju. Također, ako imate neko relevantno (za radno mjesto) volontersko iskustvo, napišite ga u ovome odjeljku. Ako imate dosta npr. studentskog radnog iskustva, pišite ono ili ona najrelevantnija, najduže i na kojem ste najviše naučili. Sudjelujete li u radu studentskih organizacija i imate neku funkciju, npr. voditelj ste nekoga tima, napišite to u ovaj odjeljak.
 • VJEŠTINE
Osobno izbjegavam one klišeje „timski igrač“ (djelomično jer i nisam baš), „komunikacijske“, „društvene“ i slično, jer volim stajati iza svega što imam napisano u životopisu, ali i zato jer osim ako se javljaš za posao negdje na dark webu, neke komunikacijske i društvene vještine moraš imati ako želiš zarađivati za život. Tako da vještine volim prikazivati tablicom ili skalom. Naravno, da i taj dio modeliram ovisno o mjestu na koje se javljam, ali strane jezike uvijek ostavljam. Pa tako, ako je neka IT firma u tablicu stavim računalne jezike koje znam i na kojoj razini. Također, kojim računalnim alatima se znam koristiti i do koje razine, ovisno gdje se javljam.
U odjeljak s vještinama volim staviti i nagrade, dostignuća, mjesta na natjecanjima i certifikate i diplome koje imam jer smatram da su oni kvalitativan (negdje i kvantitativan) dokaz neke vještine.

I za kraj…

Mislim da nije loše, ne nužno samo u detaljnom, staviti odjeljak DODATNE INFORMACIJE s nekim vašim profesionalnim ciljevima, interesima i hobijima (posebno ako mogu biti relevantni za radno mjesto). Isto tako, ako vam je diplomski/seminarski rad vezan uz posao koji biste obavljali na radnom mjestu, navedite ga.
b, Dora

2 comments:

 1. Touche. Sound arguments. Keep up the amazing effort.

  ReplyDelete
 2. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I
  have really enjoyed browsing your blog posts. After all I'll be subscribing to your feed and
  I hope you write again soon!

  ReplyDelete

Thank you for stopping by and reading my blog.
Feel free to leave a comment, opinion or advice.
Dora

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...