Monday, 3 July 2017

Kako napisati molbu za posao?

Iskreno, meni nema veće muke od pisanja molbe za posao. Taj proces pisanja molbe mi traje između nekoliko sati i nekoliko dana, jer najradije bih velikim tiskanim slovima napisala "ZAPOSLITE MEEEE!!, ali ne mogu (doduše nisam probala), pa mi preostaje fino umotavanje moga (oča)ja u fine riječi zašto bi me trebalo zaposliti.
Za početak imam jednu dobru vijest.
Dobra vijest je da ne trebate molbu slati kod svake prijave na posao, bez obzira što to piše na skoro svakoj stranici sa savjetima kako molbu napisati. Recimo kod prijave u državne firme* ne trebate uopće, osim ako nije izričito napisano (dosada nisam nigdje vidjela). Ali ono što morate, kod prijave na posao u državnim firmama, je napisati dokument - naslovnicu koji izgleda ovako nekako: 
prijava na posao molba za posao
Ponekad, ako u tekstu natječaja tako piše, u osobne podatke dodam i datum i mjesto rođenja, a u prilozima nabrojim sve dokumente koje prilažem: životopis, preslike diplome i domovnice, uvjerenje o nekažnjavanju itd., u principu one koje tekst natječaja traži, a ponekad dodam i neke za koje mislim da su relevantni za to radno mjesto (svjedodžbe jezika, državni ispit i sl.).

Molbe i motivacijska pisma su ipak malo drugačija. Generalna pravila su da trebaju biti oko 1500 znakova i maksimalno duga jednu stranicu. Dio s prilozima možete izostaviti.
Prvi paragraf bi trebao biti manje više identičan kao i kod prijave na posao, znači: "Javljam se na natječaj za radno mjesto ____, objavljen ____." Drugi bi trebao biti uvod s nekim osnovnim informacijama. U trećem biste trebali poentirati s vašim killer skillsima. Na kraju zahvaliti. Prema pravilima, molba ne bi trebala ponavljati ono što se nalazi u životopisu, ali meni je to neizvedivo, jer moraš se na nešto referirati. Npr. ako želiš reći da si odgovorna osoba i imaš iskustva u vođenju grupe ljudi (ako se javljaš za posao koji traži te vještine), tada moraš napisati gdje si vodio i koliko ljudi, zar ne?
Molba motivacijsko pismo za posao kako napisati
Šalabahter za pisanje molbe i motivacijskog pisma je tekst natječaja za posao, odnosno lista želja poslodavca koje bi vještine zaposlenik trebao imati te opis obujma posla radnog mjesta. Barem ja to tako tumačim. Tako, na primjer, ako u tekstu natječaja piše proaktivnost i orijentiranost rezultatima, napišite da ste barem jedno od tog dvoje i dajte primjer gdje i kako ste pokazali te karakteristike (kvantitativno i kvalitativno). Također, ako posao podrazumijeva npr. suradnju s državnim tijelima, a to ste radili na prijašnjem poslu, tu je je vrijeme da to naglasite.
Na kraju, mislim da je pristojno zahvaliti što su odvojili vrijeme za čitanje vaše prijave i izraziti zadovoljstvo ako dobiješ mogućnost osobno se predstaviti. Taj dio je posebno koristan kod otvorenih molbi.
I to je sve što ja znam. A krhko je znanje. Imate li vi neki hint ili savjet za mene?
bDora

*mislim na ministarstva, državne urede, urede javne uprave i lokalne samouprave, državne zavode... You get the picture. ;)

No comments:

Post a Comment

Thank you for stopping by and reading my blog.
Feel free to leave a comment, opinion or advice.
Dora

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...