Tuesday, 18 July 2017

Što obući na razgovor i testiranje?

Jedan od razloga zašto preferiram prvo testiranje u selekcijskom procesu, a tek onda razgovor je u tome što testiranje zahtjeva manje formalnu odjeću i omogućuje mi da zapravo proskeniram zaposlenike te firme. U ovih 30ak testiranja (uživo) sam se zaista nagledala svačega na testiranjima i razgovorima, od muškaraca u odijelima do žena u štiklama i haljinama za izlaske, ali ne sjećam se da je itko od njih dobio posao, pa evo nekoliko osnovnih smjernica za one malo više izgubljene u modi od mene:
1. Ono što se nameće samo po sebi kao zaključak iz uvoda: razgovor i testiranje zahtijevaju različitu odjeću. Na testiranje teoretski možete doći i u trenirci (vidjela sam nekoliko puta), dok razgovor, bez obzira gdje bio zahtjeva ipak ozbiljniju odjeću
2. Mislim da je najvažnije da se osjećate udobno što god nosite, jer je razgovor sam po sebi dovoljno stresan, pa vam ne treba odjeća i obuća stvarati dodatan stres
3. Kupite jednostavnu bijelu košulju! Bez obzira gdje imate razgovor i koliko je formalno okruženje, s time ne možete pogriješiti. 
4. Time management! Bolje preraniti nego kasniti i doći na razgovor s mrljama od znoja, uspuhan i zaprljan

Praktični primjeri
RAZINA FORMALNOSTI: vrlo visoka 
Poduzeća: HNB, banke, investicijske kuće
Suit up! Formalno crno ili tamno plavo odijelo (može pencil suknja), bijela ili plava košulja, poslovne cipele, nikako ne peta višu od 7 cm i neke lude boje. To si možete dopustiti ako ste Chuck Bass i kada dođete na visoku poziciju.
business formal


RAZINA FORMALNOSTI: visoka
Poduzeća: konzultantske i revizorske firme, velike IT firme (Microsoft, IBM, Oracle), Agrokor koncern
Jednostavne hlače ili suknja ravnog kroja (crne, plave, sive), košulja ili bluza, sako može, ali da ne odudara previše bojom, teksturom, krojem… Tu si možete dopustiti slijeđenje nekih modnih trendova, koji god da trenutno jesu. Cipele mogu biti od balerinki do visokih potpetica, ako vam je to udobno.
busines formal
RAZINA FORMALNOSTI: srednja
Poduzeća: državni sektor, srednje velike firme, firme koje se bave organizacijom događaja
Hlače ili suknja dužine u razini koljena, košulja, bluza, majica (npr. polo s rukavima, idealno bez natpisa). Hlače mogu biti i skinny kroja, ali nikako ripped!
business casual


RAZINA FORMALNOSTI: niska
Poduzeća: male IT firme, start-upovi, PR agencije
Hlače, mogu i traperice, košulja, bluza, majica (mogu biti vidljivi natpisi). Mogu proći i Stan Smith tenisice ili The Big Blue od Borova.
non formal busines

b, Dora

No comments:

Post a Comment

Thank you for stopping by and reading my blog.
Feel free to leave a comment, opinion or advice.
Dora

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...