Thursday, 27 July 2017

Što raditi kada si nezaposlen?

Osim traženja posla i kukanja kako ga nemaš? Pa nemaš baš puno opcija, prijatelju. Možeš svaki dan ispijati kavu u najdražem kafiću ili…
Kada nemaš posao, tada je to isto kao i kada nemaš dečka. Naravno, pod uvjetom da ga želiš imati. Posao. I dečka. To vrijeme kada si bez obaveza možeš dobro iskoristiti, a možeš i neproduktivno. Može ti proći na način da bolje upoznaš samog sebe, naučiš nešto novo, ojačaš neke svoje vještine u privatnom, ali i poslovnom smislu, a možeš i spavajući do podneva, gledajući turske i meksičke serije (bez da učiš jezik 😉) i ne raditi baš ništa osim premještati se s kauča na krevet. Priznajem da nam je situacija u državi zaista loša, posebno ako nemaš radnoga iskustva i vezu te da je teško dobiti (ikakav) posao. Kada ti se gomila hrpa s odbijenicama (moj osobni rekord je 13 u jednome danu), izgubiš volju za životom i mislim da je u redu dopustiti si neko vrijeme „tugovanja“, ali nemojte si dopustiti da to neko vrijeme traje dulje od tri tjedna dana. Nakon tri tjedna, počinjete stvarati naviku, a navika se jako teško riješiti nekada.

Pa što onda raditi s ograničenim financijskim sredstvima?

Možda nemaš novca, ali imaš možda najdragocjeniji resurs. Vrijeme. I luksuz da si sam osmisliš i upravljaš sa svih 24 sata u danu. To nećeš imati kada dobiješ posao. A ni dečka. :P Što ćeš raditi u tom razdoblju ovisi prvenstveno o tvojim preferencijama, ali svakako ti neke od ovih stvari neće škoditi.

VOLONTIRANJE

Da, volontiranje je rad koji nije plaćen. Ali je rad. I druženje s (novim) ljudima. I stvaranje nekih novih veza i poznanstava koje te možda mogu dovesti i do posla. Ali, što je najvažnije to je tvoja prilika da rasteš i radiš na sebi, a to je jedino moguće ako izađeš iz svoje sobe i zone komfora.
Svima nam se javi slika dijeljenja juhe u javnoj kuhinji kod spomena volontiranja, ali volontirati možete i na drugim mjestima gdje možete zapravo i steći radno iskustvo. Primjerice u organizaciji velikih sportskih događaja je potreban velik broj volontera da bi organizacija išla glatko. Ovisno o vašim preferencijama, možete se uključiti u razne timove i skupljati relevantno iskustvo.
Ako imate veliku strast za jezicima, prevodite. On-line sučelje koje to omogućuje, kojim se ja osobno koristim je Amara. Radim to ne samo zato jer me to zanima i ispunjava, nego i zato jer mislim da je to poprilično dobar dokaz poznavanja i korištenja engleskog jezika.

UČENJE

Ako postoji trenutak u životu kada možeš produbiti ili steći znanje o nečemu što te zanima, to je kada si nezaposlen. Što god te zanima, na bespućima interneta ćeš (vrlo vjerojatno) pronaći odgovore, upute, savijete, predavanja o toj temi. Zato sada kada imaš to silno vrijeme na raspolaganju i kada već sjediš za kompjuterom, iskoristi to konstruktivno i kreativno. Nauči kuhati, raditi web stranice, novi jezik, crtati… bezbroj je mogućnosti, samo radi na sebi! 

PUTOVATI

Za putovanje ti trebaju financijska sredstva, istina, ali ako imaš oko 200€, to te daleko može odvesti. Naime, postoji hrpa udruga i neprofitnih organizacija koje sudjeluju u Erasmus razmjenama mladih. Troškovi su pokriveni i vraćaju se do 170€ unutar Europskih zemalja i oko 200€ izvan Europe, ovisno o programu i organizaciji. Ako ste zainteresirani, napišite u komentarima, jer mogu napisati detaljniji post o svome iskustvu.

ALI NE ZABORAVI…

Biti nezaposlen, bez obzira u kojoj životnoj dobi ti se nezaposlenost dogodi, je deprimirajuće. Iz vlastitog iskustva znam da što dulje sjedim za kompom, to se više deprimiram, zato kada imam te trenutke kada „kola kreću nizbrdo“, pokušam im se oduprijeti tako da sjednem za bicikl i vozim se. Bilo koja aktivnost u tim trenucima je dobra, hodanje, plivanje, boksanje, pucanje, fotkanje… sve što god povećava serotonin.
b,  Dora

No comments:

Post a Comment

Thank you for stopping by and reading my blog.
Feel free to leave a comment, opinion or advice.
Dora

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...