Monday, 10 July 2017

Testiranja za posao

Poslali ste CV, prošli ste prvu prepreku uspješno jer su vas pozvali na testiranje. Što možete očekivati i kakvo testiranje će vas dočekati?
Najčešće testiranje dolazi nakon provjere zadovoljavate li formalne uvijete natječaja. Dva su moguća tipa testiranja: STRUČNO i PSIHOLOŠKO. Ponekad ćete ih rješavati odjednom, ponekad će psihološko biti odvojeno ili će biti sljedeći korak za nekoliko najboljih.

Stručno testiranje

Kao što sama riječ kaže, radi se o provjeri stručnosti za to određeno radno mjesto. Pod stručno testiranje spadaju testovi znanja pojmova iz područja gdje ste se prijavili za posao, testovi poznavanja Office paketa ili poznavanja rada na računalu, provjera znanja engleskog jezika, a ja bih tu i svrstala i test provjere Ustava RH. To su testovi ili kombinacija testova koje možete očekivati kada vas pozovu na stručno testiranje. 

Ako se radi o testiranju u privatnom sektoru, najvjerojatnije će se raditi samo o testu provjere znanja pojmova ili ćete dobiti zadatak koji bi bio najsličniji vašim radnim zadacima. Dakle, raditi će se o npr. IT pitalicama, ako se radi o poslu u IT sektoru, provjeri poznavanja bankarskih i financijskih pojmova, ako se radi o testiranju u banci (Erste banka ima poprilično relevantan test), a može biti i poznavanje sektora gdje se javljate na posao općenito, odnosno koliko pratite vijesti. Recimo moglo bi vam doći pitanje koju kompaniju je EK kaznila, s kojim cifrom i/ili zbog čega. Ponekad možete dobiti provjeru znanja rada na računalu, engleskog i poznavanja struke u jednom testu. Tako ćete dobiti zadatak na engleskom, pa skladno s time i vaši odgovori moraju biti na engleskom, a cijelo testiranje ćete odraditi na računalu. Na primjer, morati ćete izračunati nešto u Excelu, napraviti izvještaj o tome u Wordu u formi poslovnog pisma i sve to na engleskom.

Ako idete na testiranje u javni sektor, male su šanse da izbjegnete Ustav RH. To je zapravo super vijest jer je Ustav lagan i po meni je to dio testiranja koje podiže bodove. Uz to, ako ste položili DSI, vjerojatno ionako već znate odgovore na skoro sva moguća pitanja koja vam mogu doći. Super stvar kod javnog sektora je i to da vam ili u tekstu natječaja ili naknadno mora biti objavljena sva literatura iz koje trebate učiti za testiranje. Prvenstveno se tu radi o Zakonima, Pravilnicima, Statutima javne institucije gdje se javljate na posao te raznim odlukama koje su donijela upravna tijela te institucije.

Psihološko testiranje

Najčešće mi je psihološko testiranje bilo odvojeno od ostalih testiranja. Ako se radi o javnom sektoru, psihološko testiranje je obavljao Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali radi se o istim testovima, bez obzira je li javni ili privatni sektor.

U pravilu rezultati psihološkog testiranja ne bi trebali imati utjecaj na vaše dobivanje posla, jer ti rezultati i testovi koje ispunjavate ne smiju biti javno dostupni (osim vama). Psiholog koji je testiranje proveo radi izvještaj i daje svoju interpretaciju vaših rezultata bez da daje ikakvu preporuku ili primjedbu. Ipak, prema izvještaju o provedenom postupku zapošljavanja Porezne uprave (tj. rješenju tko je primljen u službu), pisalo je da „za kandidatkinje koje se nalaze na 2. i 3. mjestu rang liste kandidata je psihološkom procjenom utvrđeno da po nekom značajnom kriteriju ne udovoljavaju za obavljanje predviđenih poslova“. Znači đžabe ti to što imaš znanje kako raditi nešto, važno je i koliki si psihopat i koliko dobro i dugo možeš to sakriti.

Koja su sva moguća psiho testiranja? 

Generalno se radi o testovim: INTELIGENCIJE, KONCENTRACIJE, SPOSOBNOSTI te OSOBNOSTI.

Pod testovima inteligencije sam svašta rješavala. Ali uvijek se tu radi o nekoj kombinaciji krugova, kružića, kvadratića, točkica, pravokutnika… a mogu se naći i riječi koje trebate izbaciti kao uljeza.

Kod testova koncentracije ćete imati određen vremenski period u kojem trebate nešto prekrižiti, uočiti, zaokružiti i sl. Primjer: imate 20 sekundi da u određenom redu sa slovom b i d prekrižite slovo b koje ima dvije crtice, bilo da ih ima samo iznad, samo ispod ili iznad i ispod.

Testove sposobnosti neke kompanije često same osmišljavaju kako bi dobile određen tip ljudi koji bi se mogli uklopiti u njihov radni okoliš. Ali ako ih ne smišljaju, bilo bi dobro da se sprijateljite s DAT testovima, jer je vrlo vjerojatno ćete se barem jednom s njima susresti. Iako se DAT testovi sastaju od više testova, najviše do sada sam se susrela s verbalnim dijelom. Zanimljivost vezana uz DAT testove je da su oni manje-više prepisani (ili khm inspirirani) američkim prijemnim ispitima za fakultet. 

Primjer zadatka iz verbalnog dijela bi bio: ____ je prema prsu kao što je mijaukanje prema ____.

Kod testova osobnosti ćete se vrlo vjerojatno susresti s 16PF testom. Iako vas on ne stavi u jedno od 16 osobnosti prema Myers-Briggsu, to je u principu ovaj test. Kod testova osobnosti se može naći i test koliko se timski igrač.


Koje psiho testove ćete rješavati, odrediti će psiholog ovisno o vrsti posla o kojem se radi, odnosno koje vrste inteligencije ili sposobnosti bi trebalo testirati za to određeno radno mjesto. Tako ako se radi o IT sektoru ili poslu gdje morate paziti na detalje imati ćete sigurno testove koncentracije. Upitnik ličnosti i neka vrsta IQ testa će vas dočekati na 9 od 10 testiranja, a ako se radi o velikoj kompaniji ili stranim kompanijama s podružnicama u Hrvatskoj, sigurno ćete imati sve ove testove ili neki njihov poseban koji će sve to objediniti.

Od svih testiranja na kojima sam do sada bila izdvojila bih McKinseyev Problem Solving Test koji je zapravo neka kombinacija testa inteligencije, matematičkih sposobnosti i poznavanja sektora. Primjere testova možete naći na njihovim stranicama.

b, Dora

No comments:

Post a Comment

Thank you for stopping by and reading my blog.
Feel free to leave a comment, opinion or advice.
Dora

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...